PROGRAM

ÅPNINGSKVELD
ÅPNINGSKVELD

Barents Spektakel 2023 starter fredag 24. februar med et enestående og spektakulært åpningsshow på John Savios plass, etterfulgt av en åpningsdebatt på Samfundshuset. Datoen for åpningen markerer ett år siden den russiske invasjonen av Ukraina - dagen TRUST/ TILLIT ble brutt og alt begynte å rase sammen. Brobyggingen mellom Russland og resten av verden, inkludert Norge, gikk opp i flammer og vi sitter igjen med spørsmålet: er det i det hele tatt mulig - og nødvendig - å bevare kontakten på tvers av grensene?

UTSTILLING
UTSTILLING

2023-utstillingen under Barents Spektakel vekker Kirkenes’ gamle brannstasjon til live som midlertidig kunstnerkvarter! Utstillingen samspiller med Inversiafestivalens Nomadic Base på Terminal B, i tillegg til flere andre begivenheter omkring i byen. Bidrag fra Anastasia Savinova & J.A Wilhite Hannisdal, Rebekah Oomen, Polina Medvedeva, Dimitri Thomas-Komissarov, Tine Surel Lange & Pavlo Grazhdanskij, Pia Lindman, Pauliina Feodoroff og Pigeon-Gram Collective, er samlet i ulike rom i de gamle brannstasjonslokalene. På hver sine måter utforsker de ulike typer relasjoner og handlinger som lager, forstyrrer, opprettholder eller ødelegger de samme relasjonene. I tråd med festivalens tematikk, løfter den kunstneriske dialogen i og mellom verkene fram viktigheten av å lytte - et essensielt redskap for å skape innsikt og handlingsrom.

FESTIVALBAR: NOMADIC BASE
FESTIVALBAR: NOMADIC BASE

Nomadic Base er transittområdet på flyplassen, en ubehagelig kafé på jernbanestasjonen og selvdestruktive meldingsutvekslinger i appen Telegram. Den frem til nylig Murmansk-baserte Inversiafestivalen har gått over i en nomadisk tilstand og inviterer til sin transittbar i sentrum av Kirkenes. Laboratorier og workshoper utforsker grensebyens ytre rom, kveldsforestillinger går over til natteksperimenter med lyd og levende bilder som igjen avsløses av morgenøkter for alle som ønsker en pust i bakken fra forvillede tanker og følelser.

KONSERTER
KONSERTER

Det finnes noe for enhver smak på årets musikkprogram! Elektroniske beats møter ung funk, mens visdommen til folkekjære folkesangere møter dansbar, balkansk groove og finsk tango. Myke, atmosfæriske synther veksler med utradisjonell gitarmusikk, og hver kveld avsluttes med raffinerte og kreative DJer som holder rytmen gående. Festivalen inviterer til konserter med Boris Grebenschikov, Fieh, Tøndra, Niilas, Stian Westerhus, John Andrew Wilhite-Hannisdal & Per Anders Store og Jaakko Laitinen & Väärä Raha.

SCENEKUNST
SCENEKUNST

Barents Spektakel er ikke fullkommen uten et friskt utvalg scenekunst i programmet! Fra skremmende midnattssamlinger, terapeutiske kurs for å bedre nattesøvnen og alternative bussreiser, teater iscenesatt i private hjem, til svette samlinger i badstua og eksperimentering med audiovisuelle uttrykk. Programmet er smekkfullt av uforglemmelige øyeblikk med: Verdensteatret, Witch Club Satan, TBA G; Linn Haldrup Lorenzen og Per Magnus Barlaug, Pauliina Feodoroff og Pia Lindman.

SATELLITTARRANGEMENT
SATELLITTARRANGEMENT

Akkurat som månen en gang var en del av den eldgamle jorden, har arrangørene av Barents Spektakels satellitt-arrangementer en felles historie med å skape kultur i Barentsregionen. I 2023 vil festivalen igjen bygge digitale broer til forskjellige byer og land, og lage møteplasser for å reflektere sammen over tema TRUST/TILLIT, sett gjennom en kunst- og kulturlinse med debatter, uformelle dialoger, musikk, filmsvisning animasjonsverksteder, forestillinger med “hjemmeteater”, barnearrangement, forelesninger og forskningsdeling.

Festivalsatellittene er møteplasser for folk som til tross for å være geografisk langt fra Kirkenes, fortsatt kan ta del i Barents Spektakel gjennom sosialt samvær på egne lokasjoner. 

TRANSBORDER CAFÉ
TRANSBORDER CAFÉ

Transborder Café er en arena for åpen diskusjon rundt aktuelle politiske og kulturelle problemstillinger i nordområdene. Disse samtalene er en sentral del av Barents Spektakel og inkluderer kunstnere, musikere, forfattere, politikere og forskere. I utforskning av forskjellige tematikker inviteres publikum til aktiv deltagelse og tilbys tematiske forfriskninger i tillegg til musikalske og kunstneriske innslag.

Barents Spektakel 2023 inviterer til tre utgaver av Transborder Café: In Barents We Trust (11. Januar 2023, for å markere at det er 30 år siden Barentssamarbeidet ble etablert i Kirkenes), i samarbeid med Det norske Barentssekretariatet, In Borders We Trust (lørdag 25. februar) & In Cod We Trust (Tirsdag 28. februar) i samarbeid med High North News.

PROGRAM FOR BARN OG UNGE
PROGRAM FOR BARN OG UNGE

Barents Spektakel har noe for alle aldersgrupper! Pikene på Broen har med sine samarbeidspartnere laget et dedikert festivalprogram for barn og ungdom. Mer info kommer snart. Du kan også ta kontakt med ingrid@pikene.no for å finne ut hvordan barn og unge kan ta del i festivalen!

KULTURKARUSELL
KULTURKARUSELL

Kulturkarusellen på Barents Spektakel er en ny diskusjonsplattform hvor kunstnere, forskere og kulturarbeidere fra Barentsregionen og Norden deler sine erfaringer. Deltakerne i karusellen veksler mellom rollen å lede et intervju, bli intervjuet og være publikum i åpne samtaler som skifter hvert tiende minutt. Innledninger, fortellinger knyttet til festivaltemaet TRUST/TILLIT og innsikt i kunstneriske prosesser og aktuelle prosjekter i nord, vil i karusellen deles mellom kolleger, samarbeidspartnere, venner og tidligere fremmede. Støttet av Finsk-Norsk kulturinstitutt (FINNO).

OMVISNING
OMVISNING

Velkommen til omvisninger og workshoper under Barents Spektakel 2023!

Å oppleve kunst og samtidig ha muligheten til å stille spørsmål, innlede samtaler og få innsikt i refleksjonene som ligger bak kunstverkene, gir opplevelsen en ekstra dimensjon. Bli med på guidet omvisning i festivalutstillingen i den gamle brannstasjonen og Nomadic Base på Terminal B.

PARTNERPROGRAM
PARTNERPROGRAM

Under festivalen vil det også være aktiviteter arrangert av Pikene på Broens samarbeidspartnere i det lokale nærings- og kulturlivet. Sammen gjør vi Kirkenes til en pulserende kulturby i nord den siste uka i februar. Detaljert program kommer snart!