KONSERTER

KONSERTER KONSERTER

Det finnes noe for enhver smak på årets musikkprogram! Elektroniske beats møter ung funk, mens visdommen til folkekjære folkesangere møter dansbar, balkansk groove og finsk tango. Myke, atmosfæriske synther veksler med utradisjonell gitarmusikk, og hver kveld avsluttes med raffinerte og kreative DJer som holder rytmen gående. 

Boris Grebenshikov: "Gudfaren av russisk rock og reggae" eller ganske enkelt bare BG som han gjerne kalles, er musikeren som regnes som en av grunnleggerne av russisk rock. For et vestlig publikum, kan Boris Grebenshikov sammenlignes med en russisk Bob Dylan, David Bowie eller Marc Bolan. I dag er den legendariske vokalisten, gitaristen og låtskriveren nok en gang utestengt fra Russland på grunn av sin posisjon mot krigen. Med et symboltungt og rikt låtmateriale og et fantastisk band, ser vi fram til en helt spesiell konsert med BG i Kirkenes under Barents Spektakel! Foto: Evgeny Konasov.

Fieh: Med hele åtte dyktige musikere på scenen, er det energiske soulfunkbandet Fieh kjent for sine ekstatiske og dansbare konserter. Musikken preges av en 70-tallsvibb med innslag av jazz, funk, R&B og soul - blandet med mer moderne pop og hip-hop. Gruppa slo gjennom med singelen Glu i 2017, og har siden gitt ut flere kritikerroste album og turnert inn- og utland. Vi koster fram dansegulvet på Samfundshuset når Fieh nå for første gang gjester Kirkenes og Barents Spektakel! Foto: Jonathan Vivaas Kise.

TØNDRA er en samisk elektronikaduo fra så langt nord som du kan komme, mer spesifikt fra Finnmark. Musikken deres beskrives best som en luftig miks mellom analoge og digitale lydteksturer med moderne impulser. Ledsaget av et drømmende visuelt show, vil duoen holde en stødig rytme og lede an en uventet lørdagskveld på Barents Spektakel 2023. Gå ikke glipp av denne! Foto: Anna Jarosz.

Niilas er en komponist, musiker og lydkunstner som vever sammen sjangere, instrumenter og elektronikk til et unikt musikalsk uttrykk. Med forankring i sin samiske bakgrunn og klubbkultur, skaper han glitrende, melankolske melodier, som på hans tredje soloalbum Stone Skipping (2022), hvor joik møtte iransk santoor og Moog Matriarch på samme spor. Niilas vant Spellemannsprisen i sjangeren elektronika for sitt album Also This Will Change i 2020, og har siden blitt kjent for energiske, sjangeroverskridende konserter, hvor publikum tas med på en musikalsk reise gjennom feltopptak fra Arktis i harmoni med deep bass. Niilas spiller på Ävv Skoltesamisk Museum festivalsøndagen. 

Friform Kirkenes presenterer: Stian Westerhus - gitarist og komponist i et lydlandskap som er like mystisk som det er massivt, intimt og unikt. Westerhus kommer til Kirkenes med sitt soloprosjekt som er eksperimentelt og improvisatorisk i en sjanger som utfordrer våre begreper om sjangere. Han har vunnet Spellemannsprisen i kategorien jazz sammen med Sissel Endresen, vært nominert i både åpen klasse og samtidsmusikk og du har kanskje hørt Westerhus på innspillinger sammen med Ulver, Motorpsycho, Lasse Marhaug, Maja Ratkje, Susanne Sundfør og Nils Petter Molvær. Stian Westerhus høres og oppleves som noe eget, utforskende, abstrakt og ikke minst fantastisk!

Kirkenes sin egen Per Anders Store blir å høre sammen med lydkunstner John Andrew Wilhite-Hannisdal og den legendariske Tuva-strupesangeren Sainkho Namtchylak når vi inviterer til konsert inne i utstillingen Dialects of the Deep. Konserten forestiller seg en tid når mennesker og andre arter kan samarbeide som likeverdige. Vil tida komme, når mennesker og torsk kan leve i harmoni? Kommer det en tid hvor de faktisk kan lage musikk sammen? I tråd med det visuelle rommet, utformet av Anastasia Savinova, vil musikken i denne konserten være både vidstrakt og dyp.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha har fått folk til å le, gråte og danse siden 2009. Musikken til bandet er en unik blanding av ulike ingredienser marinert i spesielle sauser; Balkan-grooves, gammel finsk tango og humppa – for å nevne noen. Lappland-Balkan-bandet har gitt ut seks kritikerroste album, men er mest kjent for sine ville liveshow, og føler seg like hjemme på de hippeste Helsinki-dansegulvene som de røffe landsbyfestene i Lappland. De har turnert i mer enn 20 land rundt i Europa og gjester Kirkenes for første gang under Barents Spektakel 2023!

Strykekvartett fra Arktisk Filharmoni med tidligere medlemmer av Kyiv SolistsI 2022 tok Arktisk Filharmoni imot det ukrainske orkesteret Kyiv Solists, som var på turné i Europa da krigen brøt ut i hjemlandet. Sammen med lokalt næringsliv i Bodø ga Filharmonien musikere både arbeid og opphold i en svært vanskelig situasjon. Nå kan du høre tre av musikerne fra Kyiv i samspill med Arktisk Filharmonis konsertmester Oganes Girunyan. Barents Spektakel og Kirkeneskonferansen inviterer til konsert med strykekvartetten, med innslag av folkemusikk og klassisk musikk fra både Norge og Ukraina. Konserten, som markerer avslutningen av festivalen og åpningen av Kirkeneskonferansen, holdes i Kirkenes kirke onsdag 1. mars.

KONSERTER
KONSERTER