UTSTILLING

UTSTILLING UTSTILLING

2023-utstillingen under Barents Spektakel vekker Kirkenes sin gamle brannstasjon til live som midlertidig kunstnerkvarter! Utstillingen samspiller med Inversiafestivalens Nomadic Base på Terminal B, samt et rikholdig festivalprogram omkring i byen. Verkene i utstillingen, som tar plass i brannstasjonens mange og ulike rom, utforsker på hver sine måter relasjoner og prosesser som lager, forstyrrer, opprettholder eller ødelegger de samme relasjonene. I tråd med festivalens tematikk løfter den kunstneriske dialogen i og mellom verkene fram viktigheten av å lytte - et essensielt redskap for å skape innsikt og handlingsrom.

Anastasia Savinova og John Andrew Wilhite-Hannisdal presenterer sitt samarbeid Dialects of the Deep, et prosjekt som har vært i utvikling siden juni 2021 gjennom en rekke digitale møter og kunstneropphold i Kirkenes og Sør-Varanger. Dialects of the Deep reflekterer over undervannsstemmer og åpner for dialog mellom mennesker og vesener under vann. En installasjon i form av en lydskulptur fremkaller torskens livssykluser og undersøker hvordan torsken og mennesket, både symbolsk og fysisk, er knyttet sammen. Fiskens stemmer får trebåtkroppene til å vibrere mens de utforsker gamle relasjoner og skaper nye harmonier.

Rebekah Oomen presenterer en vitenskapelig utstilling som er knyttet til gruppen Torsketromming, et samarbeid og forskningsprosjekt som har vært sentralt i utviklingen av installasjonen av kunstnerne Anastasia Savinova og John Andrew Wilhite-Hannisdal. Dette arbeidet danner grunnlaget for Rebekkas foredrag: Dialects of the Deep: What can listening to cod tell us about their communities and how we impact them?, lørdag 25. februar i utstillingen på den gamle brannstasjonen. 

Polina Medvedeva presenterer en tilpasset versjon av sin interaktive lydinstallasjon, A Knock From Below Heard At The Bottom. Her blir publikum, utstyrt med en elektromagnetisk mikrofon, til en voyeur, en utenlandsk agent, en tilskuer og en medskyldig som saumfarer et tilsynelatende normalt rom. Verket er en samling av samtaler som blir avlyttet, lyttet til, minnes og tatt opp, i et forsøk på å finne gnister av sivil ulydighet midt i sensurens absurditet.

Dimitri Thomas-Komissarov sitt pågående prosjekt Factum undersøker og omformer materialer fra trykkpressen til Kirkenes sin lokalavis, Sør-Varanger Avis. Gjennom arbeid med aluminiumsplatene som brukes til å fysisk trykke avisen, i kombinasjon med sine egne fotografi, undersøker kunstneren problematikken og forholdet mellom informasjon og desinformasjon. 

Pauliina Feodoroff presenterer en videoinstallasjon fra hennes verk Matriarchy, stilt ut på The Sámi Pavilion under Veneziabiennalen. Hun vil også lede den guidede bussturen Steer the way, Njâuddam søndag 26. Februar, som en del av prosjektet From the Baltic to the Barents Sea, en samproduksjon av Pikene på Broen og Helsinkibaserte festivalen Baltic Circle. 

Pia Lindman har en kunstnerisk praksis hvor hun tilpasser eldgamle helbredelsesteknikker for å gå inn i det kunstneren omtaler som det "subsensoriske". Under utstillingen presenterer hun And then there are silences that speak of something else, still there, en serie digitale malerier basert på hennes møter med og behandling av innbyggere i Sør-Varanger. Prosjektet inkluderer også en forestilling som finner sted søndag 26. februar i en 70-seters badstue i fiskeværet Bugøynes. Forestillingen er en del av  prosjektet From the Baltic to the Barents Sea, en samproduksjon av Pikene på Broen og den Helsinkibaserte festivalen Baltic Circle. 

Tine Surel Lange og Pavlo Grazhdanskij presenterte sitt felles lydkunstprosjekt Two sides of the River under avslutningen av Barents Spektakel 2022. Etter Russlands invasjon av Ukraina, står verket igjen som en langvarig metafor for den vanskelige situasjonen for dialog på tvers av landegrensene. Den opprinnelige planen om å utveksle lyd på tvers av Pasvikelva, kunne ikke gjennomføres fordi myndighetene i Nikel stilnet den ene siden, angivelig på grunn av fare for “snøstorm”. Ett år senere presenterer kunstnerne et minne fra forestillingen og benytter festivalen som et punkt for fortsettelsen av samarbeidet.

The Pigeon-Gram Collective presenterer, i samarbeid med nyetablerte Kirkenes Badstuforening, den varme lytteopplevelsen Sauna Stories i badstuer plassert i bakgården til utstillingslokalene i den gamle brannstasjonen - komplett med havutsikt! Forhåndsbooking vil gjøres tilgjengelig på nettsiden etter hvert, ellers er drop-in mulig når det er plass. Det er garderober tilgjengelig og håndklær kan leies i utstillingslokalene. 

UTSTILLING
UTSTILLING