SCENEKUNST

SCENEKUNST SCENEKUNST

Barents Spektakel er ikke fullkommen uten et friskt utvalg scenekunst i programmet! Fra skremmende midnattssamlinger, terapeutiske kurs for å bedre nattesøvnen og alternative bussreiser, teater iscenesatt i private hjem, til svette samlinger i badstua og eksperimentering med audiovisuelle uttrykk, dekker programmet et helt spekter av minneverdige opplevelser. 

Verdensteatret presenterer Trust me tomorrow, et stykke som tar utgangspunkt i blindhet som følge mangel på lys, og for mye lys. En flytende komposisjon som spenner fra det stille, elegante og introverte til et forstyrret og uklart tankebilde. En hendelsessekvens iscenesatt i et rolig rom, som søker å avsløre et alternativt tidspunkt. Stykket er en sensorisk opplevelse mellom det fysiske rommet og minnet. Det kommenterer evnen eller de mislykkede forsøkene på å komme oss inn i hverandres hoder. Det handler om selvbevissthet, underbevissthet og andre bevisstheter. Det er et forsøk på å finne rekkverket, en guide, noe å orientere seg etter i det famlende mørke. I en verden som bretter seg tilbake inn i seg selv. Med en klar referanse til årets festivaltema, er Pikene på Broen opprømt over å ønske Verdensteatret velkommen til å spille i Kirkenes for første gang!

Witch Club Satan er en nyfeministisk svartmetall-forestilling i 4 akter. Det er et musikalsk, dramatisk rituale med ukjent virkning. Witch Club Satan skal vekke deg med urskriket som har bygget seg opp inne i oss, og sammen skal vi forvandles. Målet er enkelt – du skal aldri bli den samme igjen. Vi vekker til live gruvespøkelsene fra fortida under Barents Spektakel 2023: denne forestillingen vil nemlig ta deg til de unike industrielle omgivelsene i Lokstallen - det gamle verkstedet for lokomotivene til Sydvarangers jernbanelinje. Witch Club Satan er en konsert, en teaterforestilling, en høymesse og et klimatoppmøte. Du kommer ikke hit for å lene deg tilbake, men stol på at heksa vil deg og verden vel, og at den tiden vi har sammen blir høytid.

TBA G (Linn Haldrup Lorenzen og Per Magnus Barlaug) presenterer ZøvnZaun, en interaktiv teaterforestilling om søvnmangel. Forestillingen tar for seg søvnmangel som et symptom på det moderne samfunnet som krever at vi er tilgjengelige og produktive 24/7. Samtidig utforsker ZøvnZaun det å ha kontroll og å gi fra seg kontroll i et ukontrollerbart kontroll-samfunn. Med hjelp av audiovisuelle og vibrerende elementer stiller forestillingen spørsmål rundt samfunnets kapitalisering av helse.

Pauliina Feodoroff presenterer Steer the way, Njâuddam - en guidet busstur gjennom  usynlige lag. Den introduserer stedene, familiene og rutene som er kartlagt av land og vann, men som er utelatt på de norske turskiltene. Vi skal besøke siidaen Njauddâm og høre fragmenter av historier om nabosiidaene Paaččjokk og Suõ'nn'jel. Pauliina Feodoroff guider oss gjennom sin families land. Det blir servert forfriskninger og klagemål. 

Steer the way, Njâuddam finner sted søndag 26. februar som en del av det kunstneriske forskningsprosjektet B2B: From the Baltic to the Barents Sea, en samproduksjon av Pikene på Broen og Baltic Circle-festivalen (Helsingfors), støttet av Nordisk Kulturfond. Det er begrenset antall billetter. Turen selges som en pakke som inkluderer mat, drikke, reise og badstue.

Pia Lindman introduserer And then there are silences that speak of something else, still there, et verk som tar utgangspunkt i behandlingene som ble gitt innbyggere i Sør-Varanger i januar 2023 og kunstnerens engasjement for det "subsensoriske". Arrangementet legger opp til performative samtaler inne i en 70-seters badstue i fiskeværet Bugøynes. Badstuer fermenterer og omfordeler relasjoner mellom både menneskelige og mer-enn-menneskelige samfunn, og denne kollektive forestillingen vil være en invitasjon til å starte en kroppslig utveksling og læringsprosess for velvære. 

And then there are silences that speak of something else, still there finner sted søndag 26. februar som en del av det kunstneriske forskningsprosjektet B2B: From the Baltic to the Barents Sea, en samproduksjon av Pikene på Broen og Baltic Circle-festivalen (Helsingfors), støttet av Nordisk Kulturfond.  Det er begrenset antall billetter. Arrangementet selges som en pakke som inkluderer mat, drikke, reise og badstue.

Home Theatre. Hjemmet vårt regnes for de fleste som en trygg plass – et sted med vegger, dører og vinduer som beskyttende grenser. Se for deg et teaterkompani holde en forestilling hjemme hos deg, eller å gå hjem til en fremmed for å se en forestilling. Det er på mange måter en øvelse i TRUST/TILLIT.

I samarbeid med Theatre of resistance, en plattform som forener russiske teaterkunstnere som er motstandere av krigen i Ukraina, setter vi under Barents Spektakel opp en rekke teaterforestillinger i private hjem, både i Kirkenes og i flere av våre festival-satelittbyer.

Gjennom forestillingene vil vi dele historier; om en kvinnelig forsker i Arktis som krangler med propagandamaskinen, lese brev til offiserer i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, finne ut hvordan korridorer er viktige for kommunikasjon, bli kjent med en far som deltok i den tsjetsjenske krigen, og studere “russenorsk” - Moja på Tvoja. Stol på oss – dette blir en minneverdig teateropplevelse!

Confesssions of the Streets. Usynlig for det blotte øye, vil kunstgruppen Yav med utstillingen Confesssions of the Streets, «gatenes bekjennelse», gjøre sentrum av Kirkenes om til et gategalleri. I årevis har rommet for offentlige ytringer blitt innskrenket i Russland. Etter krigen brøt ut, har vilkårene for ytringsfrihet blitt enda trangere.  Å utøve protester har blitt farlig, og som et resultat av dagens vilkår, ytres ofte protestene anonymt. Gatekunst har nå blitt en av de mest synlige formene for anti-krigsbudskap.

Disse offentlige kunstverkene har kort levetid – de blir raskt ødelagt av russiske myndigheter, noen ganger bare få timer etter de er laget. Under Barents Spektakel 2023 vil du kunne se de ødelagte verkene til uavhengige kunstnere fra hele Russland på vegger i Kirkenes. Mens broene mellom landene våre brennes, vil kunstgruppen Yav løfte frie stemmer og synliggjøre Russlands protestkunst ved hjelp av AR-teknologi (Augmented Reality).

SCENEKUNST
SCENEKUNST